Sposób przygotowania:
Słoneczne Empanadas
Empanadas Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. W mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek i wodę. Składniki mieszamy i wyrabiamy rękoma. Z ciasta formujemy kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut). Farsz Na głębokiej patelni podgrzewamy olej rzepakowy. Na patelnię wrzucamy posiekane cebule, które mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone. Mięso delikatnie mieszamy i ew. rozdrabniamy, aby nie powstały zbyt duże kawałki. Do podsmażonego mięsa mielonego dodajemy posiekane oliwki i czerwona paprykę słodką w proszku. Całość smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz 5 łyżek bulionu. Składniki dusimy, cały czas mieszając. Do prawie zredukowanego farszu dodajemy posiekane jajko. Mieszamy. Farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki. Do farszu dodajemy starty na tarce ser manchego, cały czas mieszając. Następnie do farszu wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz odstawiamy do wystygnięcia. Empanadas Na blacie posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia odciskamy z ciasta krążki na pierogi. Krążki te jeszcze trochę rozwałkowujemy. Środek delikatnie nadziewamy przestudzonym farszem i zamykamy brzegi. zaklejamy za pomocą widelca i smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem. Empanadas wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru. Sałatka Gotujemy mieszankę włoską Hortexu i w międzyczasie przygotowujemy sos winegret. Do miski wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy niewielką ilość octu winnego. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie mieszając za pomocą trzepaczki, dodajemy oliwę. Jak podawać Na talerzu układamy jeszcze gorące przegotowane warzywa Hortexu i miks sałat. Na warzywach i sałacie układamy cwiartki jajek, segmenty z pomarańczy i cytryny. Wszystko posypujemy piórkami szalotki, dodajemy paski z szynki szwarcwaldzkiej i polewamy sosem winegret. Gorące empanadas układamy na sałatce.