Sposób przygotowania:
Empanadas ze szpinakiem i pieczarkami
Farsz: na maśle smażymy cebulę, gdy się zeszkli wrzucamy czosnek i rozmrożony szpinak. Zalewamy wszystko mlekiem i dusimy aż płyn odparuje. Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy aż konsystencja będzie kremowa. Przyprawiamy solą i pieprzem tak jak lubimy. Na osobnej patelni na dużym ogniu podsmażamy pieczarki aż się zazłocą. Gdy wszystko przestygnie łączymy masę szpinakową z pieczarkami i cheddarem. Sos: Papryki pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut. Pomidory kroimy, wyrzucamy gniazda nasienne i wrzucamy do blendera. Kiedy papryki ostygną ściągamy z nich skórkę, wyrzucamy gniazda nasienne, a sam miąższ dodajemy do pomidorów. Dolewamy sok, oliwę, wrzucamy chilli i przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie za rzadka możemy dodać środek z bułki pszennej i jeszcze raz zmiksować. Ciasto: ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. W zależności od rodzaju mąki może być jej troszkę więcej lub mniej – ważne by ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na 10 minut niech odpocznie :) Z ciasta musimy rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 20X30 cm, posmarować go dodatkowym stopionym masłem i zwinąć w wałek. Wałek kroimy na plasterki grubości 3 cm i przykrywamy ściereczką by nie wyschło. Każdy plasterek rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm, kładziemy na środku łyżkę nadzienia i dobrze sklejamy brzegi (można udekorować widelcem). W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy empanadas partiami. Smażymy z każdej strony 2-3 min. Odsączamy na papierowym ręczniku i gotowe. Zajadamy ze smakiem :)