BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Fasola po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fasolka to doskaonałe , kaloryczne danie na zimowe chłody .

Fasola po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasola po bretońsku

 

  • 250-300 g fasoli białej
  • 2 laski kiełbasy toruńskiej
  • 300 g boczku wędzonego lub parzonego
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy
  • woda
  • 2-3 łyżki mąki
  • 4-5 łyżek oleju
  • olej do smażenia
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Fasola po bretońsku
Fasolę płuczemy , zalewamy wodą , zostawiamy na całą noc do namoczenia . Na drugi dzień gotujemy fasolę około 1-1,5 godziny , aż zmięknie .Boczek kroimy w kostkę , wrzucamy na patelnię , podsmażamy na rumiano . Kiełbasę kroimy , wrzucamy do boczku , smażymy jeszcze okolo 5 minut . Podsmażone wędliny przekładamy do gotującej się fasolki , mieszamy .Gotujemy następne 50-60 minut .Doprawiamy do smaku . Dodajemy przecier pomidorowy . Na patelni rozgrzewamy olej , wsypujemy mąkę , robimy zasmażkę , którą przelewamy do fasolki , mieszamy do zgęstnienia potrawy . Dodajemy majeranek .
Fasola po bretońsku
Fasolkę musimy moczyć całą noc , skróci to czas jej gotowania .
Fasola po bretońsku
Boczek kroimy w kostkę , smażymy na patelni .
Fasola po bretońsku
Kiełbasę też kroimy w kostkę , podsmażamy z boczkiem .
Fasola po bretońsku
Wszystko eazem gotujemy , doprawiamy do smaku .