Biała kiełbasa duszona w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Biała kiełbasa z dodatkiem cebuli z lubczykiem smakuje dobrze nie tylko w święta, ale przez cały rok.

Biała kiełbasa duszona w cebuli

Składniki:

Biała kiełbasa duszona w cebuli

 

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki łagodnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • ok. 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa duszona w cebuli
Obrane cebule kroimy w ćwierć plastry, lekko oprószamy solą i przesmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie podlewamy ją wodą, dodajemy ketchup, lubczyk i razem mieszamy.

Na cebuli kładziemy kiełbasę i całość dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.