VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Fasolka po portugalsku - Feijoada a Portugesa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.

Fasolka po portugalsku - Feijoada a Portugesa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fasolka po portugalsku - Feijoada a Portugesa

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po portugalsku - Feijoada a Portugesa
Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, boczek w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Fasolka po portugalsku - Feijoada a Portugesa
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa

Tagi:

fasolka