Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Figi pieczone z nalewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Figi pieczone z miodem, podkręcone nalewką gruszkową. Podane z jogurtem i migdałami w paskach stanowią mega pyszny deser !

Figi pieczone z nalewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Figi pieczone z nalewką

 

  • 10 świeżych fig- dojrzałych, ale niezbyt miękkich

 

 

 

  • 6 dużych łyżek nalewki gruszkowej

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Figi pieczone z nalewką
Figi myjemy, odcinamy zdrewniałe "kapelusiki". Nacinamy na krzyż, układamy w naczyniu żaroodpornym. W nacięcie każdej figi wkładamy 1/2 łyżki masła oraz łyżeczkę miodu. Posypujemy obficie cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po 5 minutach polewamy figi nalewką gruszkową, a po kolejnych 5 wytworzonym sosem. Pieczemy jeszcze 5 minut. Gorące figi wykładamy na talerzyki. W środek wlewamy po łyżce jogurtu naturalnego. Posypujemy migdałami w paskach. Polewamy sosem.
Figi pieczone z nalewką
W nacięcie każdej figi wkładamy 1/2 łyżki masła oraz łyżeczkę miodu. Posypujemy obficie cynamonem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.