justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Figi z serem kozim w szynce parmeńskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oto doskonała przystawka na miłą kolację we dwoje. Smakuje wyśmienicie, podobnie też wygląda. Nie trzeba zachęcać do jedzenia nikogo.

Figi z  serem kozim w szynce parmeńskiej

Składniki:

Figi z serem kozim w szynce parmeńskiej

 

  • 2 duże dojrzałe figi
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej, cienko pokrojone
  • 8 plasterków serka koziego
  • 2 sosy winegret
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki orzeszków pinii
  • 2 garście rukoli
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • bagietka lub grzanki

Sposób przygotowania:

Figi z serem kozim w szynce parmeńskiej
Serek kozi kroimy w plasterki. Przygotowujemy podwójną porcję winegretu i dodajemy do niego miód, dokładnie mieszamy. Na suchej patelni zrumienić orzeszki pinii. Na 2 talerzach rozkładamy umytą i osuszoną rukolę, oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Figi myjemy, osuszamy i przekrawamy na ćwiartki. Szynkę parmeńską przekrawamy wzdłuż na 2 części. Każdą ćwiartkę figi układamy na plasterku serka i zwijamy w szynkę. Układamy na rukoli, posypujemy orzeszkami pinii, polewamy winegretem oraz posypujemy pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego!