Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Filet po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczny filet z nutą chińskiego smaku. Danie zawsze znika bardzo szybko i rodzinka lubi kiedy gości na naszym stole.

Filet po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet po chińsku

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 300 g warzyw chińskich
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 150 ml sosu chińskiego słodko-kwaśnego
  • 200 g ryżu

Sposób przygotowania:

Filet po chińsku
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy sos sojowy, łyżeczkę przyprawy chińskiej i roztrzepujemy. Filet myjemy, przykrawamy na pół, oprószamy solą i pieprzem rozklepujemy, przekładamy do jajka i marynujemy 60 minut. W tym czasie warzywa chińskie dusimy z sosem chińskim i przyprawą 5 smaków. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Następnie filet panierujemy w bułce tartej, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Na talerze nakładamy ugotowany ryż i polewamy sosem z warzywami, następnie kroimy w dużą kostkę fileta i nakładamy na sos, polewamy pozostałymi warzywami. 
Filet po chińsku
Etap 1 z jajka przygotowujemy marynatę
Filet po chińsku
Etap 2 filet rozklepany wkładamy do jajka i odstawiamy na godzinę
Filet po chińsku
Etap 3 panierujemy filet w bułce tartej
Filet po chińsku
Etap 4 smażymy filet na złoto z dwóch stron