światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ryba po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie, które bardzo często gości na naszym stole i którego nigdy nie mamy dosyć. Do tego ciekawy sposób na rybę na talerzu.

Ryba po chińsku

Składniki:

Ryba po chińsku

 

  • 1/2 kg fileta z dorsza
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia ryby
  • olej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki octu (6%)
  • 2 łyżki wódki wyborowej (ewentualnie wytrawnego wina)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do sosu
  • cebula (posiekana w paski)
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (drobno posiekanego lub 1/2 imbiru w proszku)

 

Sposób przygotowania:

Ryba po chińsku
Filet z dorsza (możemy użyć też rozmrożonej ryby) kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Przez użycie mąki ziemniaczanej kawałki ryby mogą się sklejać, więc nie powinniśmy smażyć zbyt wielu kawałków na raz. Po usmażeniu ryby odsączamy ją z nadmiary oleju na ręczniku papierowym i nakrywamy miseczką, żeby nie wystygła. Cebulę kroimy w drobne piórka i podsmażamy lekko na patelni. W tym czasie przygotowujemy sos: sos sojowy, cukier, wódkę, ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy w miseczce. Wlewamy do smażącej się cebuli i podgrzewamy. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy rybę, mieszamy i od razu wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.

Tagi:

ryba ryby sosy