Sposób przygotowania:
Ryba po chińsku
Filet z dorsza (możemy użyć też rozmrożonej ryby) kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Przez użycie mąki ziemniaczanej kawałki ryby mogą się sklejać, więc nie powinniśmy smażyć zbyt wielu kawałków na raz. Po usmażeniu ryby odsączamy ją z nadmiary oleju na ręczniku papierowym i nakrywamy miseczką, żeby nie wystygła. Cebulę kroimy w drobne piórka i podsmażamy lekko na patelni. W tym czasie przygotowujemy sos: sos sojowy, cukier, wódkę, ocet i mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy w miseczce. Wlewamy do smażącej się cebuli i podgrzewamy. Kiedy sos zgęstnieje dorzucamy rybę, mieszamy i od razu wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem i warzywami gotowanymi na parze.