pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Flaki jelenie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Flaki z jelenia smakują lasem - kto jeszcze nie próbował polecam

Flaki jelenie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki jelenie

 

Sposób przygotowania:

Flaki jelenie
Rozpocznę od opisu przygotowania flaków z surowych żołądków jelenich. Żołądki jelenie oczyszczamy. Sparzamy letnią wodą. Wnętrze żołądka skrobiemy tępym nożem do białości (normalna barwa jest zielona). Wierzchnią błonę delikatnie również ściągamy. Oczyszczony żołądek w całości zalewamy wodą i zagotowujemy. Wodę zmieniamy i ponownie zagotowujemy. Wodę jeszcze raz zmieniamy i tak gotujemy około 50 minut. Ostudzony żołądek kroimy w paski. Tak przygotowane flaki są gotowe do dalszej obróbki kulinarnej lub mrożenia. Ja część zamroziłem, a z 40 dag ugotowałem flaki w następujący sposób: przygotowane flaki zalewam zimną wodą. Solę do smaku. Stawiam na ogień i zagotowuję. Wrzucam pokrojone w kostkę warzywa: seler, pietruszkę oraz marchew. Ponownie zagotowuję. Teraz wsypuję przyprawy: ziele angielskie oraz pieprz czarny. W międzyczasie na patelni rumienię cebulę. Doprawiam ją papryką ostrą i podsypuję bułką tartą. Mieszam, a gdy bułka zbrązowieje patelnię zdejmuje z ognia. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaję zasmażkę. Wsypuję jeszcze majeranek mieszam i gotowe. Smacznego.
Flaki jelenie
Żołądek jeleni moczymy i zagotowujemy zmieniając wodę
Flaki jelenie
Ostudzony żołądek kroimy w paski
Flaki jelenie
Następnie gotujemy z dodatkiem warzyw
Flaki jelenie
Do zupy dodajemy również zasmażkę z bułki tartej