Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 702]

Frytki z batatów (z sezamem)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i zdrowa alternatywa dla klasycznych frytek. Poza tym bataty są źródłem wielu cennych składników i witamin, np: A, B, C, E, K. Mają też niski indeks glikemiczny.

Frytki z batatów (z sezamem)

Składniki:

Frytki z batatów (z sezamem)

 

Sposób przygotowania:

Frytki z batatów (z sezamem)

Bataty:

Frytki z batatów (z sezamem)
Najlepiej, aby słupki nie były zbyt cienkie.

Bataty należy obrać, umyć, a następnie pokroić w słupki - tak samo jak na klasyczne frytki.

Przygotowanie do pieczenia:

Frytki z batatów (z sezamem)
Dowolność przyprawienia jest niegraniczona.

Pokrojone bataty należy przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie przemieszać, aby olej dokładnie pokrył każdy słupek
Frytki obtoczyć w sezamie i luźno rozsypać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość oprószyć przyprawami.

Pieczenie:

Frytki z batatów (z sezamem)
Długość pieczenia jest zależna od grubości frytek.

Frytki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w 190 stopniach.
W międzyczasie należy kontrolować stan pieczenia.