Strona główna Gazpacho - zupa hiszpańska

Gazpacho - zupa hiszpańska

hgg

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1
Gazpacho - zupa hiszpańska
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 13

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej...


trudność: łatwe
czas:

Gazpacho - zupa hiszpańska - SKŁADNIKI:

  • Na około 3-4 porcji:
  • mrożonka "Danie Hiszpańskie" HORTEX - 1 opakowanie
  • pomidory świeże - 2 duże sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr
  • kolendra świeża
  • bazylia świeża

Gazpacho - zupa hiszpańska - PRZYGOTOWANIE:

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny - orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.



Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:



Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.



Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gazpacho - zupa hiszpańska (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200

2008-11-04 11:08
uwielbiam takie zupy;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sakmarek@interia,pl
gość

2008-11-25 22:43
co to za zupa z torebki profanacja i żenada.smieciojady.
Skomentuj
Oceń:
1
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-12-06 16:28
uwielbiam gazpacho! Na pewno je zrobię!
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita

2009-02-27 11:42
Orginalne gazpacho jest przygotowywane na zimno !!!! Niczego się nie zmaży ani nie gotuje, są to wyłącznie świeże warzywa !!!!
Skomentuj
Oceń:
2
cubson112

cubson112

2009-07-17 22:37
ta zupa nie ma NIC wspólnego z prawdziwym gaspacho.
Skomentuj
Oceń:
3
maginka23

maginka23

2012-10-01 01:11
Przepraszam bardzo....ale to nie Gazpacho Hiszpanskie! Mieszkam w Hiszpani pare dobrych lat i Gazpacho robi sie calkiem inaczej...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Pierniczki  z imbirem i miodem Pyszna pasta jajeczna A'la bigos z brukselki
Małdrzyki-serowe placuszki Frittata makaronowa Pierniczki z kisielem
Lekko spękane pierniczki Paprykowo-czosnkowe placki z piersi kurczaka Placuszki sodziaki
Kluseczki-zacierki Omlet z otrębami owsianymi Omlet z rukolą i pieczarkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane