Strona główna Gazpacho - zupa hiszpańska

Gazpacho - zupa hiszpańska

hgg - autor przepisu Gazpacho - zupa hiszpańska offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 679
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gazpacho - zupa hiszpańska
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 13

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej...


trudność: łatwe
czas:

Gazpacho - zupa hiszpańska - SKŁADNIKI:

  • Na około 3-4 porcji:
  • mrożonka "Danie Hiszpańskie" HORTEX - 1 opakowanie
  • pomidory świeże - 2 duże sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr
  • kolendra świeża
  • bazylia świeża

Gazpacho - zupa hiszpańska - PRZYGOTOWANIE:

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny - orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.



Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:



Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.



Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.



Komentarze do Gazpacho - zupa hiszpańska (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 11:08
uwielbiam takie zupy;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sakmarek@interia,pl
gość

2008-11-25 22:43
co to za zupa z torebki profanacja i żenada.smieciojady.
Skomentuj
Oceń:
1
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-06 16:28
uwielbiam gazpacho! Na pewno je zrobię!
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-02-27 11:42
Orginalne gazpacho jest przygotowywane na zimno !!!! Niczego się nie zmaży ani nie gotuje, są to wyłącznie świeże warzywa !!!!
Skomentuj
Oceń:
2
cubson112

cubson112
offline

2009-07-17 22:37
ta zupa nie ma NIC wspólnego z prawdziwym gaspacho.
Skomentuj
Oceń:
3
maginka23

maginka23
offline

2012-10-01 01:11
Przepraszam bardzo....ale to nie Gazpacho Hiszpanskie! Mieszkam w Hiszpani pare dobrych lat i Gazpacho robi sie calkiem inaczej...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem Koszyczki z czosnkiem niedźwiedzim Makaronowe czosnkowe placuszki
Najprostsza zupa z pora Wielkanocna sałatka z kaszą jęczmienną Różowa kanapkowa pasta z jajek
Cytrynowe mini muffinki Wytrawne babeczki z sałatką krabową Truskawki w kefirze na śniadanie
Jajka z farszem z fetą  Owocowa sałatka na ryżu Moja ulubiona pizza
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane