Strona główna Gazpacho - zupa hiszpańska

Gazpacho - zupa hiszpańska

hgg - Przepis na: Gazpacho - zupa hiszpańska offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 680
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Gazpacho - zupa hiszpańska
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 13

Gazpacho to najpopularniejsza zupa z kuchni hiszpańskiej...


trudność: łatwe
czas:

Gazpacho - zupa hiszpańska - SKŁADNIKI:

  • Na około 3-4 porcji:
  • mrożonka "Danie Hiszpańskie" HORTEX - 1 opakowanie
  • pomidory świeże - 2 duże sztuki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr
  • kolendra świeża
  • bazylia świeża

Gazpacho - zupa hiszpańska - PRZYGOTOWANIE:

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny - orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje. Podaje się na zimno, prosto z lodówki.



Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu:



Mieszankę "Danie Hiszpańskie" HORTEX (nie rozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie więcej jak 12-13 minut uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o bokach około 0,5 centymetra oraz bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga ! - czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, gdyż czosnek staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej jak 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki.



Przygotowanie zupy: Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku doprawiamy sosem Tabasco. Gdy zupa jest gotowa dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Gazpacho - zupa hiszpańska (strona 1 z 1)  
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 11:08
uwielbiam takie zupy;
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

sakmarek@interia,pl
gość

2008-11-25 22:43
co to za zupa z torebki profanacja i żenada.smieciojady.
Skomentuj
Oceń:
1
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-06 16:28
uwielbiam gazpacho! Na pewno je zrobię!
Skomentuj
Oceń:
0
Gatita

Gatita
offline

2009-02-27 11:42
Orginalne gazpacho jest przygotowywane na zimno !!!! Niczego się nie zmaży ani nie gotuje, są to wyłącznie świeże warzywa !!!!
Skomentuj
Oceń:
2
cubson112

cubson112
offline

2009-07-17 22:37
ta zupa nie ma NIC wspólnego z prawdziwym gaspacho.
Skomentuj
Oceń:
3
maginka23

maginka23
offline

2012-10-01 01:11
Przepraszam bardzo....ale to nie Gazpacho Hiszpanskie! Mieszkam w Hiszpani pare dobrych lat i Gazpacho robi sie calkiem inaczej...
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szybkie i smaczne
Domowe hamburgery Budyń o smaku dyni Placuszki z twarogu
Ciasteczka a`la palmiery Palmiery takie małe a takie pyszne Jogurt grecki z pysznymi dodatkami
Deser jogurtowo-cynamonowy Naleśniki o smaku migdałowym Owsianka na słodko z gruszką i śliwką
Lekki deser ze śliwkami Szczypiorkowa pasta z makreli Zapiekanki z pieczarkami i serem królewskim

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane