misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gnocchi z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zielone kluseczki smakują świetnie z róznymi sosami.

Gnocchi z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi z sosem pomidorowym

 

  • 5 sredniej wielkości ziemniaków gotowanych
  • 2 łyżki płaskie kaszki manny
  • 1 jajo
  • mąka ile zajmie
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 350 ml pasty pomidorowej rozcieńczonej ( najlepiej w kartoniku już gotowa)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1-2 zabki czosnku
  • bazylia
  • tymianek
  • listek laurowy
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki kukurydzy kons.

 

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z sosem pomidorowym
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę ,ostudzić ,dodać jajko posiekaną bazylię( ja dodałam też troszkę pietruszki), kaszkę i soli. Mąki dodać tyle,aby powstało ciasto nadające się do formowania klusek.Podzielić ciasto na porcje , z każdej zrolować wałek,lekko spłaszczyć dłońmi i pociąć nożem na niewielkie kluseczki . Każdego widelcem przycisnąć tworząc lekki wzorek. Pokrojonącebulę i czosnek zeszklić na oliwie , dodać listek laurowy, dodać przecier pomidorowyi gotować ok 10-12 minut.Wyjąć listek laurowy, lekko zmiksować , dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem . Kluseczki ugotować w osolonej wodzie . Podawać gorace z sosem .
Gnocchi z sosem pomidorowym
Miksujemy lekko sos , w ten sposób sos się zagęsci
Gnocchi z sosem pomidorowym
Do sosu dodajemy 2 łyzki kukurydzy konserwowej i podgrzewamy.
Gnocchi z sosem pomidorowym
Pokrojone kluseczki przyciskamy lekko widelcem
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gotujemy w osolonej wodzie , wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy do jedzenia polane sosem

Tagi:

pomidory