przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gołąbki tradycyjne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczny przepis na to przepyszne danie!

Gołąbki tradycyjne

Składniki:

Gołąbki tradycyjne

 

  • 1 główka kapusty,
  • 250 gram mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 litr wywaru ,
  • do smaku przyprawy,
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki tradycyjne
Do ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy mięso mielone. Do farszu dodajemy zeszkloną na patelni cebulkę.oraz całe jajko. Mieszamy. Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy.

Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy wyware i gotujemy do miękkość. Będzie to - w zależności jak młodą mamy kapustę - około 1-1,5 godziny.

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym oraz na przykład ziemniaczkami.