Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gołąbki z ziemniakami (Białoruś)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotowac na

Gołąbki z ziemniakami (Białoruś)

Składniki:

Gołąbki z ziemniakami (Białoruś)

 

  • 5 ziemniaków
  • 800 g kapusty
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 szkl sosu smietanowego z przecierem pomidorowym
  • sól

Sposób przygotowania:

Gołąbki z ziemniakami (Białoruś)
Główkę kapusty oczyścić i po wykrojeniu głąba ugotowac na półmiękko w osolonej wodzie. Nastepnie oderwać liscie i lekko je pobić. Ugotowane, przetarte ziemniaki zmieszac z podsmażoną cebulą i pokrojonym jajkiem na twardo. Tak przygotowany farsz kłaść na liscie kapusty i zawijać nadając im formę koperty. Gołąbki obsmażyć, po czym zalać sosem smietanowym z dodatkiem przecieru pomidorowego i dusić 30-40 minut.