rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Gołąbki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

O gołąbkach takich usłyszała moja mama. Próbowałyśmy je odtworzyć na wzór "z opowiadania". Wyszły smaczne, aczkolwiek mi osobiście brakowało w nich mięsa:)

Gołąbki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki ziemniaczane

 

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 torebka ryżu
  • 2 duże cebule
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości kapusta
  • sól, pieprz
  • 6 plastrów słoniny
  • olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki ziemniaczane
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy ugotowany gorący ryż i usmażoną na oleju cebulę drobno posiekaną. Wbijamy jajko. Mieszamy. Odcedzamy nadmiar wody, ale nie całość, by farsz nie był zbyt suchy i zbity. Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, wyciągamy liście i nadziewamy przygotowanym farszem. Zwijamy. Opiekamy na patelni z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. W rondlu układamy plastry słoniny, a na niej gołąbki, ciasno jeden obok drugiego. Zalewamy całość wodą (ok.2,5cm od dna). Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Podajemy oblane usmażoną cebulką.
Gołąbki ziemniaczane
Ziemniaki, ugotowany ryż i cebulkę łączymy ze soba
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki podsmażamy na patelni z każdej strony
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki układamy w naczyniu żarodpornym