Sposób przygotowania:
Gołąbki ziemniaczane Eli
Obrane,umyte ziemniaki ugotować,przecisnąć przez praskę i ostudzić.Boczek pokroić w kostkę,wyskwarzyć na suchej,gorącej patelni i przełożyć na durszlak,żeby tłuszcz odciekł.Grzyby oczyścic i pokroić (mogą być mrożone-smażyć bez rozmrażania).Cebulę drobno posiekać.Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać grzyby.chwilę smażyć,dołożyć cebulę i razem smażyć,aż cały sok odparuje.Grzyby przyprawić solą,pieprzem i ostudzić.Kapustę obrać z brzydkich wierzchnich liści i wyciąć głąb.W dużym,wysokim garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju.Do wrzątku włożyć całą kapustę,dziurą po głąbie do góry (do środka wleje się woda z olejem i łatwiej będą się oddzielać liście),gotować,stopniowo zdejmować liście i je ostudzić.Środek kapusty z małymi liśćmi zachować (można ugotować z koncentretem pomidorowym-przepis w mojej galerii "Biała kapusta Eli inaczej").Do ostudzonych ziemniaków dodać przesmażone grzyby,wyskwarzony boczek (bez tłuszczu),jajka,sól,pieprz i wymieszać.Nakładać na każdy liść po łyżce farszu i zwijać gołąbki (tak,jak krokiety)W brytfance roztopić margarynę,ciasno ułożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron na rumiano.W litrze wrzątku rozpuścić kostki bulionu grzybowego,podlać usmażone gołąbki i dusić do miękkości,co jakiś czas podlewając wodą.Gotowe gołąbki wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos z gołąbków zachować. Grzyby i cebulę do sosu smażyć w 3 łyżkach oleju (tak,jak do farszu),podlać wodą i gotować do miękkości grzybów.Dodać sos z gołąbków,zagotować,doprawić solą i pieprzem.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i pogotować aż sos zgęstnieje.Gołąbki podawać polane sosem.Smacznego!
Sarenka
eli_555
Ja kupuję mrożone i smażę je bez rozmrażania.
Natala1210
Anula
basaii