thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, delikatne zawiniątka w liściach botwinki z farszem z ziemniaków i fety. Idealne do mięs.

Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki

 

  • 12 liści botwinki ( wielkości dłoni)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 1/3 kostki fety
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 500 ml passaty
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki
Ziemniaki ugotować, utłuc na puree wraz z jajkiem i fetą. Dodać podsmażoną cebulkę, natkę i doprawić do smaku. Liście botwinki opłukać dokładnie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy liść nakładać kulkę farszu, zwijać jak gołąbki, zaczynając od boków. Na patelni rozgrzać olej, układać pakieciki zwinięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Zalać passata, podgrzać. Podawać jako samodzielne danie lub z mięsem, np klopsem mielonym lub pieczonym schabem.
Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki
Etap 1
Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki
Etap 2
Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki
Etap 3
Gołąbki ziemniaczane w liściach botwinki
Etap 4