lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiliście babkę gotowaną ? Ja tak , kiedyś dostałam formę od teściowej - dzięki jej za to . Teraz mam okazję co jakiś czas piec babeczkę, gwarantuję , że jest przepyszna i długo utrzymuje świeżość

Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady

 

 

  • czekolada mleczna 200 gram

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady
Miksujemy żółtka z cukrem na puch. Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodajemy mąki proszek i rozpuszczoną margarynę. Ubijamy białka na sztywno dodajemy i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek śmietankowy. Formę do babki gotowanej smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto do formy. Wkładamy do wysokiego garnka przykrywamy pokrywką gotujemy na małym gazie 1 godzinę i 15 minut. Babkę wyjmujemy i stawiamy na kratce do ostudzenia. Orzechy prażymy na patelni. W rondelku rozpuszczamy czekoladę dodając mleko i uprażone orzechy polewamy babkę i zostawiamy do zastygnięcia. Na ostudzoną czekoladę kładziemy kaletki dekorujemy jak nam się podoba , babka gotowa cudnie wygląda .
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady
Miksujemy żółtka z cukrem na puch , masa podwaja się.
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady
Przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Do masy żółtkowej dodajemy mąki proszek i rozpuszczoną margarynę. Ubijamy białka na sztywno dodajemy i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek śmietankowy.
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady
Ciasto jest gładkie o średniej konsystencji.
Gotowana babka z dodatkiem białej czekolady
Formę do babki gotowanej smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą. Wlewamy ciasto do formy. Wkładamy do wysokiego garnka przykrywamy pokrywką gotujemy na małym gazie 1 godzinę i 15 minut.