szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Gotowane kasztany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mała przekąska dla smakoszy, lub dodatek do innych potraw.

Gotowane kasztany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gotowane kasztany

 

Sposób przygotowania:

Gotowane kasztany
Gotowanie to najprostszy sposób na przyrządzanie kasztanów. Kasztany wrzucamy do garnka z wodą i te które wypłyną na powierzchnię od razu możemy wyrzucić, bo będą albo zepsute, albo suche. Reszte kasztanów wyciągany i nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, będzie nam łatwiej je obierać. Wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy 1 kasztana i obieramy go i sprawdzmay czy już jest dobry, tz miękki, ale nie rozpadający się zupełnie. Jeśli jest dobry to wyłanczamy i wyciągamy pojedynczo z wody i obieramy, zarówno z grubej sórki jak i tej cienkiej. Ugotowane i obrane można delikatnie posmarować masłem.
Gotowane kasztany
Kasztany które chcemy gotowac powinny być świeże i twarde.
Gotowane kasztany
Nacinamy na krzyż z bardziej wypukłej strony, dzieki temu łatwiej bedzie obierać.