Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Grillowany pstrąg na puree z selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i lekkie danie z grilla- soczysty pstrąg z masełkiem ziołowo-czosnkowym, do tego zdrowe i smaczne puree z selera naciowego. Palce lizać!

Grillowany pstrąg na puree z selera naciowego

Składniki:

Grillowany pstrąg na puree z selera naciowego

Ryba:

  • 2 pstrągi tęczowe patroszone
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz

Puree:

  • 1 pęczek selera naciowego
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg na puree z selera naciowego
1. Miękkie masło wymieszać dokładnie z solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną natką i szczypiorkiem. Ryby umyć dokładnie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do nacięć powkładać masełko i spiąć wykałaczkami. Pstrągi z wierzchu natrzeć dobrze mieszanką soli i pieprzu. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

2. Seler wymyć, wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem. Gotować aż lekko zmięknie (około 15 minut). Odsączyć dokładnie z wody i zblendować. Dodać drobno posiekaną natkę, sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Ryby ułożyć na zimnej, suchej patelni grillowej, wstawić na średni ogień. Grillować około 6 minut z każdej strony. Gotowego pstrąga ułożyć na puree z selera i podawać. Smacznego!