anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Gruszki w syropie z brendy z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na konkurs z konfiturą lub słodkim syropem Polska Róża. Gruszki nasączone syropem z brendy bardzo dobrze smakują z konfiturą.

Gruszki w syropie z brendy z konfiturą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gruszki w syropie z brendy z konfiturą

 

  • gruszki - 2 szt.
  • konfitura malinowa - 4 łyżeczki
  • syrop z kwiatów bzu czarnego - ½ szk.
  • brendy - 3 łyżki
  • cytryna - ½ szt.
  • skórka starta z cytryny – 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżki
  • woda – ½ szk.

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w syropie z brendy z konfiturą
Do rondelka wlej syrop z kwiatów bzu czarnego, wodę, sok z cytryny i brendy. Dodaj skórkę startą z cytryny i cukier, rondelek postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i włóż do rondelka. Gruszki mają być całkowicie zakryte płynem, jeśli jest inaczej, dolej syropu z kwiatów bzu lub wody. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki będą szkliste i miękkie, ale nie mogą się rozgotować.Miękkie gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestygnięcia. Rondelek z zalewą, w której się gotowały postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Przestudzone gruszki ułóż na talerzach, w miejsca po gniazdach nasiennych wkładaj po łyżeczce konfitury malinowej i polej gorącym sosem. *do wykonania deseru użyłam domowe konfitury z malin i domowy syrop z kwiatów czarnego bzu.ż na talerzach, w miejsca po gniazdach nasiennych wkładaj po łyżeczce konfitury malinowej i polej gorącym sosem. *do wykonania deseru użyłam domowe konfitury z malin i domowy syrop z kwiat
Gruszki w syropie z brendy z konfiturą
Gotuj na małym ogniu
Gruszki w syropie z brendy z konfiturą
aż gruszki będą szkliste i miękkie

Tagi:

gruszki