montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Gyros Pita Komplet - nazywają to Grecy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pita - to placek smażony na patelni. Nie mylić z chlebkiem pitą.

Gyros Pita Komplet - nazywają to Grecy

Składniki:

Gyros Pita Komplet - nazywają to Grecy

 

  • 500 g mięsa wieprzowego pieczeniowego np. karczku ale nie za tłustego
  • sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, tarty czosnek, tarta cebula

 

  • Placki Pita:
  • 300 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczek soli
  • letnia woda około 150 ml
  • tłuszcz do smażenia

 

  • Surówka z kapusty:
  • pół główki białej lub czerwonej kapusty albo po ćwiartce z każdej (wtedy oddzielnie przyrządzać)
  • sól 1 łyżka? - wg uznania
  • olej około 2-3 łyżek
  • ocet 1-2 łyżek
  • szczypta cukru

 

  • Tzatziki:
  • 500 g yogurtu naturalnego
  • 1 ogórek zielony 250-300 gramowy potarty na miazgę
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • pieprz, sól

 

  • Ponadto:
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1-2 pomidory
  • cebula
  • kilka plastrów ogórka zielonego
  • peperoni konserwowe ale nie w occie! (kupuję solone w kwasie mlekowym)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gyros Pita Komplet - nazywają to Grecy
Najpierw poszatkować kapustę na cieniusieńkie paseczki. Zasolić. Przyprawić olejem, octem i cukrem. Wymieszać i pozostawić do przegryzienia. Mięso pokroić w cieńkie plastry (domowym sposobem tak jest najlepiej), posolić, popieprzyć, natrzeć cebulą, czosnkiem, przyprawić oregano i tymiankiem. Mięso przysmażyć. Ze składników zrobić tzatziki czyli wymieszać ze sobą te składniki. Następnie zrobić pity. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, pokruszyć do niego drożdże, zalać drożdze wodą, dodać cukier i odczekać 20 min. Potem dodać resztę składników, wyrobić ciasto. Ciasto wałkować na cieńkie placki i piec na natłuszczonej patelni po obu stronach. Serwować placek pita a na niego mięso potem surówka z kapusty, trochę poszatkowanej sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka, plasterka cebuli na końcu tzatziki i peperoni. Podawać na talerzu (jak na fotce) albo w formie zawiniętej (do ręki). Uff... zmęczył mnie ten opis :) Lecz potrawę warto zrobić, więc się dzielę tą tajemnicą z Wami ;)