monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Indycza sakiewka z bobem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rodzinka zajadała się bobem, więc podkradłam garść i zrobiłam sobie wypasione i sycące mięsko a do tego niskokaloryczne- cała porcja 204 kcal i jest mega pycha, polecam:)

Indycza sakiewka z bobem i cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą

 

  • 1 sznycel z indyka-130 g
  • ¼ cebuli
  • 50 g ugotowanego bobu ( waga po obraniu z łupin)
  • 25 g mozzarelli light
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki mielonego chili

Sposób przygotowania:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą

ETAP 1:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą
na sprawionym płacie mięsnym ułożyć cebule

Mięso umyć i osuszyć. Dosyć mocno rozbić tłuczkiem do mięsa ( ale ostrożnie aby nie przerwać mięsa). Doprawić do smaku solą i pieprzem, obficie oprószyć tymiankiem.
Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na mięsie, mniej więcej na środku płata mięsnego.

ETAP 2:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą
kolejna warstwa farszu to bób położony na cebuli

Obrany i oczyszczony bób położyć na cebuli

ETAP 3:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą
dodać mozzarellę i utworzyć sakiewkę

Mozzarellę pokroić w plastry, położyć na pozostały farszu i oprószyć chili. Zebrać wszystkie „rogi” mięsa i spiąć je wykałaczkami tworząc sakiewkę.

ETAP 4:

Indycza sakiewka z bobem i cebulą
mięso ułożyć w woreczku do pieczenia i zawiązać go

Przełożyć mięso do woreczka do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. po 20 minut rozciąć worek i dopiekać jeszcze 5 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!

Tagi:

bób indyk