marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierś indycza z masłem czosnkowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso z piersi opłukać,osuszyć,natrzeć przyprawami.Schłodzić. Masło zmiksować z dodatkami..Szpikować nim naciętą pierś indyczą.Piec godzinę

Pierś indycza z masłem czosnkowym.

Składniki:

Pierś indycza z masłem czosnkowym.

 

  • 1 kg. piersi indyczej,
  • 1 masło extra lub osełka górska,
  • garstka listków tymianku,
  • szczypta kolendry,
  • 4-6 dużych ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • pieprz,
  • olej do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

Pierś indycza z masłem czosnkowym.
Pierś indyczą umyć pod kranem z bieżącą wodą, położyć na sitku, niech obcieknie oraz natrzeć solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Wstawić na noc do lodówki. Masło zmiksować w blenderze z komorą lub rozgnieść widelcem wraz z obranymi i zmiażdżonymi ząbkami czosnku i ziołami. Przełożyć łyżką masełko do średniej miski lub słoika, zakręcić i również schłodzić. Na drugi dzień mięso wyjąć, ponacinać z obu stron nożykiem i szpikować smakowym masełkiem dziurki w mięsie.Wstawić ponownie do lodówki na parę godzin. Nagrzać piekarnik do 190-200 st. C, wlać olej na blachę lub do brytfanki, rozgrzać i kłaść naszpikowaną masełkiem czosnkowym pierś. Piec ok. godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika, kroić i podawać z frytkami lub ziemniakami z wody.