Sposób przygotowania:
Pierś indycza z polewą miodową
Pierś indyczą umyć, osuszyć. Zmieszać 3 łyżki octu, 1 łyżkę miodu, sól i pieprz dodać olej. Nasmarować mięso i pozostawić na 4 godziny. oczyścić, umyć i grubo pokroić włoszczyznę. Włożyć razem z mięsem do brytfanny i wstawić do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 200 stop. C. Piec przez 70 minut. Podlewać co pewien czas rosołem. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmarować mięso 2 łyżkami miodu. Jarzyny oczyścić i umyć. Kalafior podzielić, pieczarki obrać i pokroić. Kalafior z groszkiem cukrowym gotować przez około 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Pieczarki poddusić w 1 łyżce gorącego tłuszczu. Dodać soli i pieprzu. Mięso wyjąć zawinąć w folię aluminiową, odstawić na 5 minut. Sos z pieczeni przecedzić, dodać śmietanę, zagrzać i zagęścić zasmażką. dodać do smaku resztę miodu, octu, soli i pieprzu. Pozostały tłuszcz rozgrzać dodać ziarno sezamowe. W maśle sezamowym poddusić jarzyny. Dodać do mięsa. Podawać z ziemniakami posypanymi pietruszką.