jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierś indycza z polewą miodową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pierś indycza z polewą miodową, doskonałe danie na obiad wielkanocny

Pierś indycza z polewą miodową

Składniki:

Pierś indycza z polewą miodową

 

  • 1 kg piersi indyczej
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 4 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 łyżki oleju
  • pęczek pietruszki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1/4 litra klarownego rosołu
  • 1 kg kalafiora
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag groszku cukrowego
  • 3 łyżki masła
  • 20 dag śmietany
  • 2 łyżki ciemnej zasmażki do sosu
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pierś indycza z polewą miodową
Pierś indyczą umyć, osuszyć. Zmieszać 3 łyżki octu, 1 łyżkę miodu, sól i pieprz dodać olej. Nasmarować mięso i pozostawić na 4 godziny. oczyścić, umyć i grubo pokroić włoszczyznę. Włożyć razem z mięsem do brytfanny i wstawić do piekarnika, nagrzanego wcześniej do 200 stop. C. Piec przez 70 minut. Podlewać co pewien czas rosołem. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmarować mięso 2 łyżkami miodu. Jarzyny oczyścić i umyć. Kalafior podzielić, pieczarki obrać i pokroić. Kalafior z groszkiem cukrowym gotować przez około 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Pieczarki poddusić w 1 łyżce gorącego tłuszczu. Dodać soli i pieprzu. Mięso wyjąć zawinąć w folię aluminiową, odstawić na 5 minut. Sos z pieczeni przecedzić, dodać śmietanę, zagrzać i zagęścić zasmażką. dodać do smaku resztę miodu, octu, soli i pieprzu. Pozostały tłuszcz rozgrzać dodać ziarno sezamowe. W maśle sezamowym poddusić jarzyny. Dodać do mięsa. Podawać z ziemniakami posypanymi pietruszką.

Tagi:

sosy