lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Domowy jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Postanowiłam spróbować i zrobić jabłecznik z ciastem z dodatkiem mąki kokosowej. Nie wiedziałam jak mi to wyjdzie i czy będzie dobry. Mimo wszystko zaryzykowałam, bo inaczej nie dowiedziała bym się jak to smakuje.

Domowy jabłecznik Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Domowy jabłecznik

Składniki :

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek
  • pół szklanki ksylitolu do jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • budyń śmietankowy 60 g
  • białka 3 szt
  • ksylitol 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Domowy jabłecznik

Krok 1

Jabłka obrałam, starłam na tarce i w garnku z ksylitolem przesmażyłam z jakieś 20 minut.

Krok 2

Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo. Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę. Zawinęłam w folię spożywczą i do lodówki na dwie godzinki.

Krok 3

Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto, podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm ( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.

Krok 4

Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.
Drugą połowę ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki, przełożyłam je na białka z budyniem.
Piekłam w 170 stopniach 50 minut.Ciasto rewelacja.

Domowy jabłecznik
Na stolnice silikonową wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrobiłam dołek wbiłam trzy żółtka i jedno jajo.
Domowy jabłecznik
Dodałam pokrojone masło i ksylitol. Zaczęłam zagniatać troszkę tępo szło ale za parę chwil już dałam radę.
Domowy jabłecznik
Po dwóch godzinach wyjęłam ciasto ,podzieliłam je na połowę. Jedną cześć rozwałkowałam i przełożyłam do formy ceramicznej okrągłej 26 cm( wcześniej wysmarowałam masłem i obsypałam mąką).
Domowy jabłecznik
Widelcem nakłułam ciasto. Wyłożyłam uprażone jabłuszka.
Domowy jabłecznik
Ubiłam białka na sztywno z 4 łyżkami ksylitolu, wsypałam budyń wymieszałam i przełożyłam na jabłka.
Domowy jabłecznik
Drugą połowe ciasta rozwałkowałam i pokroiłam na paseczki ,przełożyłam je na białka z budyniem.