olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Jabłka w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy i efektowny pomysł na deser, czyli krążki jabłka w cieście z dodatkiem aromatycznego cynamonu smażone na głębokim oleju i posypane na koniec cukrem pudrem.

Jabłka w cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka w cieście

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Żółtka ucieram z mąką, mlekiem oraz cukrem waniliowym, po czym wstawiam masę na godzinę do lodówki. Po upływie godziny łączę masę z białkami ubitymi na sztywno. Jabłka myję, obieram ze skóry, po czym delikatnie wydrążam środki i kroję jabłka wzdłuż na plastry o grubości mniej więcej 1,5cm. Jabłka maczam w cieście, po czym wykładam na rozgrzany w garnku olej. Jabłka smażę do momentu, kiedy uzyskają złocisty kolor, następnie przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.
Jabłka w cieście
Po upływie godziny łączę masę z białkami ubitymi na sztywno.
Jabłka w cieście
Jabłka myję, obieram ze skóry, po czym delikatnie wydrążam środki i kroję jabłka wzdłuż na plastry o grubości mniej więcej 1,5cm.
Jabłka w cieście
Jabłka maczam w cieście, po czym wykładam na rozgrzany w garnku olej.