marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajka nadziewane tatarem śledziowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzie odsączyć z zalewy,posiekać drobno jak i obraną,umytą cebulą.Jajka ugotować na twardo,obrać,przekroić i nadziewać i dekorować natką.

Jajka nadziewane tatarem śledziowym.

Składniki:

Jajka nadziewane tatarem śledziowym.

 

  • 8-10 jaj wiejskich,
  • słoik śledzi 12 szt.,
  • 1 duża cebula,
  • pudełko śmietany,
  • pieprz czerwony w kulkach,
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane tatarem śledziowym.
Jajka ugotować na twardo w przeciągu 9 min., przelać zimną wodą i oskubać. Po przekrojeniu wyjąć delikatnie z białek żółtka i pokruszyć widelcem w miseczce. Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na sitku, a cebulę po obraniu opłukać w bieżącej wodzie oraz posiekać drobno wraz ze śledziami ostrym długim nożem. Wymieszać tatar z żółtkami oraz kulkami pieprzu czerwonego łyżką i nakładać do miseczek białkowych nadzienie. Udekorować przed podaniem czapą śmietanową oraz gałązkami natki świeżej, czy też kopru świeżego. Schłodzić i podawać.

Tagi:

śledzie