tago

tago

Kucharz
[Przepisów: 3]

Jajka w sosie parmezanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna potrawa, idealne połączenie jajek i sera- wspaniała uczta dla podniebienia.

Jajka w sosie parmezanowym

Składniki:

Jajka w sosie parmezanowym

 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 surowe jajka
  • 10 plasterków szynki
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • szklanka mleka
  • namoczona w wodzie bułka
  • szklanka startego parmezanu
  • masło do formy
  • sól , pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka w sosie parmezanowym
Ugotowane na twardo jajka obrac i pokroic wzdłuż. Formę do zapiekania posmarowac masłem. Ułozyc plasterki szynki , posmarowac musztardą i majonezem, ułożyc połówki jajek żółtkami do spodu. Zrobic sos serowy- mleko połączyc z surowymi jajkami i serem żółtym, przyprawic solą i pieprzem. Następnie zrobionym sosem polac jajka. Bułkę pokroic drobno i zrumienic na maśle. Grzankami posypac wierzch potrawy. Wszystko piec 20 minut w piekarniku