Blondi

Blondi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Książka Kucharska: Smaki Japonii

Japanese noodles-makaron po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie, delikatne orientalne danie na letni obiad lub kolację.

Japanese noodles-makaron po japońsku

Składniki:

Japanese noodles-makaron po japońsku

 

  • opakowanie makaronu UDON
  • 1 duża marchew
  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 cebulka szalotka
  • puszka mieszanki orientalnej Kier
  • 300 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 7-8 łyżek sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu słodkiego chilli
  • po płaskiej łyżeczce chilli i imbiru w proszku
  • olej ryżowy

Sposób przygotowania:

Japanese noodles-makaron po japońsku
Pierś kurczaka kroimy na małe paseczki dodajemy słodki sos chilli i 2 łyżki sosu sojowego oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku, odstawiamy do lodówki. Marchew i ogórka obieramy, kroimy w paseczki julienne (ogórka pozbawiamy wcześniej pesteczek). Mieszankę osączamy z zalewy. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzany w patelni olej wrzucamy pokrojoną w półplasterki szalotkę i marchew, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego. Gdy marchew się poddusi dodajemy ogórek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku i resztę sosu sojowego oraz osączoną mieszankę i miód, przyprawiamy chilli i imbirem. W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka, smażymy na dużym ogniu, następnie dodajemy makaron oraz warzywa z patelni. Całość mieszamy i od razu podajemy.SMACZNEGO!