Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jarmuż zapiekany pod ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejne danie inspirowane Holandią

Jarmuż zapiekany pod ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jarmuż zapiekany pod ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Jarmuż blanszujemy 3 minutki. Przekładamy na sito, zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy 5 dużych ziemniaków, odkładamy do ostygnięcia, ubijamy na puree, dodajemy bulion warzywny i ugniatamy aż do uzyskania kremowej masy. Na patelni na oliwie podsmażamy pocięty w paski czosnek. Kiedy oliwa nasączy się jego aromatem dodajemy kukurydzę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Puree dzielimy na dwie części, pierwszą układamy na dnie nasmarowanej formy (naczynia żaroodpornego) tak by przysłaniała całość. Następnie układamy jarmuż, na którego wierchu kładziemy kukurydzę z czosnkiem, całość polewam oliwą z patelni. W tym momencie nakładamy drugą części puree, którą smaruję na wierchu. Całość posypujemy sowicie startym serem. Pieczemy 20 minut w tep. 180 st.
Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Z ziemniaków przygotowujemy puree na bulionie
Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Oliwę smażymy z czosnkiem i dodajemy kukurydzę
Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Układamy warstwę ziemniaków potem jarmuż kukurydza i znowu ziemniaki
Jarmuż zapiekany pod ziemniakami
Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni