Jogurtowiec truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakuje wyśmienicie... w sam raz dla dzieci coś słodkiego...

Jogurtowiec truskawkowy

Składniki:

Jogurtowiec truskawkowy

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1 litr jogurtu truskawkowego
  • kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec truskawkowy
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i peczemy 30- 40 minut w 160- 180 st C. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Cukier puder z dwoma żółtkami ucieramy (lub miksujemy) z margaryną. Masę mieszamy z jogurtem i żelatyną i szybko rozsmarowujemy n ostudznym biszkopcie. Gdy masa zastygnie, układamy truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami.