mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kalafiorowa z kluseczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.

Kalafiorowa z kluseczkami

Składniki:

Kalafiorowa z kluseczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kalafiorowa z kluseczkami

ETAP 1:

Kalafiorowa z kluseczkami
warzywa na zupę obrane kalafior podzielony na rózyczki

Kalafiora dzielę na małe różyczki. Marchew obieram kroję na talarki, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki.

ETAP 2:

Kalafiorowa z kluseczkami
mąka pszenna i jajko w misce z solą odrobina wody

Do miseczki wbijam jajko, dodaję, mąkę, wodę, sól. Ciasto na kluski ma być lekko lejące.

ETAP 3:

Kalafiorowa z kluseczkami
kalafior i warzywa gotowane na bulionie w garnku

Do bulionu wrzucam marchew, por, seler, dodaję ziele, liść laurowy i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję kalafiora i gotuję kolejne 5 minut.

Kalafior ma być aldente a nie rozgotowany.

ETAP 4:

Kalafiorowa z kluseczkami
kluseczki gotowane w garnku potem odcedzone

W drugim garnku zagotowuję wodę, i wlewam do gotującej się ciasto cienkim strumieniem przez widelec i energicznie mieszam. Kluski gotuję 2-3 minuty.

Odcedzam je i dodaję do zupy. Można bezpośrednio lać kluski do zupy i gotować. Zupę doprawiam solą, pieprzem, wlewam śmietanę. Posypuje koperkiem, natką.pietruszki.


Tagi:

zupa warzywa