Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kalarepka z ,,wkładką,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis do zrobienia od zera albo z cyklu mam coś gotowe to wykorzystuję w nietypowy sposób.

Kalarepka z ,,wkładką,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kalarepka z ,,wkładką,,

 

  • 2 małe kotleciki mielone ( średnicy ok.4 cm)
  • 2 duże kalarepki
  • 3/4 szklanki ugotowanego ryżu ( może być wcześniej mrożony)
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • papryka mielona słodka
  • przyprawa warzywna ( typu Jarzynka, Vegeta)
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Kalarepka z ,,wkładką,,
Wyjąć z zamrażalnika kotleciki i ryż - zostawić by lekko ,, odtajały" ( ja wyjmuję wieczorem i zostawiam w lodówce. Kalarepki umyć, odciąć ,, czapeczkę". Ściąć odstające po bokach i na spodzie zdrewniałe kawałki. Wydrążyć kalarepki łyżeczką tak by zostało po ok. 0,5 cm brzegu .Wydrążone kawałki pokroić drobno. W garnuszku roztopić masło ( 2 łyżki).Dołożyć koncentrat i rozprowadzić go w maśle. Wrzucić ugotowany ryż. Wymieszać Doprawić ryż na pikantnie papryką i przyprawą warzywną. W kalarepkę nałożyć porcję ryżu ( 1/3 objętości wydrążenia)- na to układamy kotlet mielony -a na wierzch znów porcję pomidorowego ryżu. Kalarepki umieszczamy w garnku. Obok wsypujemy pokrojone kawałki kalarepki które zostały wydrążone. Zalać wodą. Dodać resztę masła i 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej. Gotować na małym gazie ok.30 minut , aż kalarepki będą miękkie ( ja sprawdzam wbijając w nie patyczek od szaszłyków). Wyjąć kalarepki. Do sosu wlać śmietankę i zmiksować go na krem. Wsypać koperek. Wymieszać i doprawić do smaku. Podawać ułożone na sosie bez dodatków ( w środku jest juz ryż ).
Kalarepka z ,,wkładką,,
Wydrążoną kalarepkę wypełniamy w jednej trzeciej pomidorowym ryżem
Kalarepka z ,,wkładką,,
Na ryż u łożyć mały kotlecik mielony lub pulpet
Kalarepka z ,,wkładką,,
Wierzchnią warstwę farszu stanowi pomidorowy ryż-kalarepki układamy w garnku -zalewamy wodą i gotujemy
Kalarepka z ,,wkładką,,
Ugotowane kalarepki wyjąć -sos zmiksować ze śmietanką i dodać do niego koper