SUPERPRZEPIS

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo Więcej zdjęć (2)

Chorizo nadaje zupie ciekawego smaku i aromatu. Do obsmażanych warzyw warto dodać posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dzięki nim smak będzie jeszcze bogatszy. Ja tego nie zrobiłam na prośbę męża.

Składniki:

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Warzywa obrać, opłukać. Marchew, pietruszkę i selera pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i kapustę w kostkę.

Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut.

Dodać ziemniaki i kapustę, liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości.

Pod koniec doprawić do smaku sproszkowaną papryką i suszonym tymiankiem.

1.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kawałki.

2.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Marchew, pietruszkę, selera i kiełbasę wrzucić na rozgrzany olej.

3.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Do rondla dodać pokrojone ziemniaki i kapustę.

4.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Do warzyw dodać liść laurowy i ziele angielskie, zalać wodą.

5.

Kapuśniak z kapusty włoskiej z chorizo
Ugotowaną zupę doprawić do smaku pozostałymi przyprawami.