anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Karczek w miodowo-musztardowej marynacie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Karczek wieprzowy, długo marynowany w mieszance miodu lipowego, francuskiej musztardy z całymi ziarnami gorczycy i soku z cytryny, jest kruchy, soczysty i znakomicie smakuje.

Karczek w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki:

Karczek w miodowo-musztardowej marynacie

 

  • karczek wieprzowy - 1,60 kg

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek w miodowo-musztardowej marynacie
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać, osuszyć i dokładnie wysmarować marynatą i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy mięso przemieszać z marynatą i obrócić na drugą stronę. Następnie mięso wyjąć z lodówki i zostawić 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.

Na silnie rozgrzanym oleju na patelni mięso krótko obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 60-70 minut.

Jeśli karczek zacznie się zbyt mocno przypiekać należy nakryć go folią aluminiową.

Tagi:

mięso karczek