gosiapp@op.pl

gosiapp@op.pl

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Karkówka Gosi- zero tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to danie do którego przygotowania nie używa się tłuszcz, a ten który się pojawia w potrawie powstaje w wyniku obróbki termicznej mięsa. Karkówka jest soczysta i bardzo krucha z gotowym sosem.

Karkówka Gosi- zero tłuszczu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka Gosi- zero tłuszczu

 

  • 1 kg karkówki
  • 2 /3 cebule
  • Gotowy pieczeniowy sos jasny dowolnej firmy
  • Pieprz, sól
  • Optymalnie liść laurowy , ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Karkówka Gosi- zero tłuszczu
Wykonanie :

1.Karkówkę kroimy w centymetrowe plastry , każdy delikatnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.

2.W naczyniu żaroodpornym układamy na stojąco plaster karkówki i przykładamy 2 plastry cebuli, następnie znowu plaster karkówki i cebula. Postępujemy tak do wyczerpania składników , przy czym ostatnia musi być karkówka. Całość zalewamy sosem pieczeniowym rozpuszczonym w wodzie ( 400 ml). Do sosu można dołożyć ziele angielskie i liść laurowy dla podkręcenia smaku, jeśli ktoś lubi te przyprawy.

3.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 1 godzinę .

4.Wyjmujemy gotowe danie, które u mnie w domu podaje się z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi domowej roboty.

ETAP 1:

Karkówka Gosi- zero tłuszczu
Karkówka gotowa do pieczenia.
Karkówka Gosi- zero tłuszczu
Danie po wyjęciu z piekarnika
Karkówka Gosi- zero tłuszczu
Smacznego