bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Karkówka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

W moim domu bardzo rzadko kupuje się wędliny ze sklepu ,przeważnie robię je sama. Polecam na święta i nie tylko.

Karkówka pieczona

Składniki:

Karkówka pieczona

 

  • 2 kilogramy karkówki

 

 

 

  • 1,5 łyżeczki soli peklowej

 

  • 1,5 łyżeczki soli

 

  • 2 łyżki majeranku

 

 

  • kilka listków laurowych

 

  • 1,4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona
Umytą i osuszoną karkówkę natrzeć wszystkimi przyprawami oraz przeciśniętym czosnkiem, posmarować olejem, obłożyć listkami laurowymi. Przełożyć do naczynia, przykryć, wstawić do lodówki na 3-4 dni, codziennie obracać na drugą stronę. Karkówkę włożyć w rękaw do pieczenia, spiąć zapinka, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 2 godziny. Rękaw rozciąć, piec jeszcze przez 0,5 godziny.