Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karkówka wieprzowa w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W ten sposób można przygotować mięso z szynki lub schabu wieprzowego

Karkówka wieprzowa w ziołach

Składniki:

Karkówka wieprzowa w ziołach

 

  • 2 kg karkówki bez kości,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki szałwii,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • 4 nasiona jałowca,
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Karkówka wieprzowa w ziołach
Wszystkie zioła włożyć do moździerza i dokładnie ubić, dodać sól i oliwę, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręcznikiem i dokładnie natrzeć marynatą z ziół wymieszanymi z oliwą, odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Następnie mięso ułożyć na ruszcie, piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz w temp 175 stopni. Upieczone mięso pokroić na plastry, podawać z ziemniakami, sosem i surówką.