luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sposób na karkówkę, który przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom. Delikatne, aromatyczne i bardzo soczyste mięso .

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym

 

  • 1/2 kg karkówki
  • 3-4 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 15 dag żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym
Opłukaną karkówkę osaczam, kroję w cienkie plastry i rozbijam tłuczkiem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i vegetą. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, na spodzie układam pokrojona marchew i cebulę, posypuję odrobiną vegety. Na to układam plastry mięsa, posypuję startym żółtym serem. Majonez mieszam z ketchupem i polewam sosem mięso. Piekarnik nagrzewam do 200°C i stawiam mięso na 10 - 15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę, aż zmięknie. Upieczone odstawiam na 10 -15 min, by odpoczęło i podaję z ziemniakami i surówką
Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym
Marchew z cebulą ułożona w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym
Plastry karkówki posypane tartym żółtym serem.
Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym
Całość przygotowana do pieczenia w piekarniku.