Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karp duszony w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rybę duszoną w warzywach podawać z ryżem lub ziemniakami

Karp duszony w warzywach

Składniki:

Karp duszony w warzywach

 

  • 1 kg karpia,
  • 2 cebule,
  • 4 zielone papryki,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki natki z pietruszki,
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Karp duszony w warzywach
Rybę umyć, oczyścić i pokroić na filety, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą. Cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Paprykę, sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Pokrojoną cebule i paprykę włożyć do rondla na rozgrzaną oliwę i dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą na półmiękkie włożyć przygotowane porcje karpia, przykryć rondel i dusić do miękkości. Miękką rybę przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.