justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Świąteczny karp smażony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wigilia bez karpia chyba nie może się obejść. Przynajmniej u nas jest niezastąpiony. Smażony jest wyjątkowo smaczny.

Świąteczny karp smażony

Składniki:

Świąteczny karp smażony

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny karp smażony
Karpia należy oprawić i podzielić na dzwonka jeśli mamy go w całości. Układamy go na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każde dzwonko doprawiamy pieprzem. Jajko rozbijamy z solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby najpierw obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Gotowy przekładamy na ręcznik papierowy, aby osączyć go z nadmiaru tłuszczu.