Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Karpatka bananowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Karpatka trochę inaczej,ale jest pyszna!

Karpatka bananowa

Składniki:

Karpatka bananowa

 

  • Ciasto kruche;
  • 1i1\2szkl.mąki,
  • 7 łyżek cukru pudru,
  • 1\2kos.margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto parzone;
  • 1\2szkl.mąki,
  • 3 łyżki smalcu lub margaryny,
  • 3jajka,
  • 1\2szkl.wody,
  • szczypta soli,
  • Krem;
  • 1i1\2kost.margaryny albo masła,
  • 1szkl.cukru,
  • 1\2szkl.mąki pszennej,
  • 1\2szkl.mąki ziemniaczanej,
  • 1op.cukru waniliowego,
  • 3szkl.mleka,
  • 2 banany

Sposób przygotowania:

Karpatka bananowa
Ciasto kruche;margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto,na trochę odstawić.Ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blaszkę,ponakłuwać je widelcem i piec ok.20min.w 170"C. Ciasto parzone;W rondelku zagotować wodę z dodatkiem smalcu lub margaryny i szczypty soli.następnie wsypać i nie zdejmując z ognia energicznie mieszać,by ciasto nie przywarło do rondla.Ciasto studzić ok.10min,miksując dodawać po jednym jajku.Przełożyć ciasto do blaszki i piec ok.10min.w 200"C. Krem;2szkl.mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,w reszcie mleka rozprowadzić oba rodzaje mąki i cały czas mieszając wlewać do gotującego się mleka,ostudzić.Banany obrać i utrzeć na miazgę,margarynę utrzeć na puch i ucierając stopniowo dodawać banany i budyń, Krem bananowy wyłożyć na ciasto kruche i przekryć go ciastem parzonym,wierzch posypać obficie cukrem pudrem.