BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kawałki kurczaka z piekarnika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny ,kruchy o delikatnym mięsku kurczak z chrupiącą skórką to jedzonko bardzo lubiane przez moją rodzinkę.

Kawałki kurczaka z piekarnika

Składniki:

Kawałki kurczaka z piekarnika

 

  • udka z kurczaka 2 szt. podzielone na połówki,

 

  • Marynata;
  • olej 1/4 szkl,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • ząbki czosnku 2,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • papryka ostra mielona szczypta,
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
  • sól,pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Kawałki kurczaka z piekarnika
Marynata;

do słoika wlać olej dodać zioła prowansalskie,przyprawę do kurczaka, paprykę mieloną słodką i ostrą oraz przyprawę uniwersalną na sam koniec dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sól, pieprz do smaku.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Oczyszczone, umyte a za razem osuszone kawałki kurczaka natrzeć marynatą, przykryć ściereczką i zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Następnie kawałki kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec do miękkości mięsa i przyrumienienia skórki.