Sposób przygotowania:
Śląskie kluski z dodatkiem barszczu czerwonego
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, wyrównać ich powierzchnię, następnie podzielić na cztery części. Wyciągnąć na wierzch jedną czwartą ziemniaków, w miejsce wyciągniętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków. Wymieszać dokładnie mąkę z ziemniakami, dodając soli oraz jajko (czasami zamiast jajka dodaje zimnej wody). Następnie do wyrobionej masy dodać koncentratu barszczu i ponownie wymieszać.
Łyżką nabierać porcje ciasta i formowa kluski.
Gotowe kluski włożyć do gotującej osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie.
Po ugotowaniu kluski wyjmować łyżką cedzakową.
Łyżką nabierać porcje ciasta i formowa kluski.
Gotowe kluski włożyć do gotującej osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie.
Po ugotowaniu kluski wyjmować łyżką cedzakową.
gusia1000