BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Śląskie kluski z dodatkiem barszczu czerwonego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne kluski o kolorze różowym. Kluski z dodatkiem koncentratu barszczu czerwonego. Kluski sprawdzają się na różnych okolicznych przyjęciach, komuniach, weselach itp.

Śląskie kluski z dodatkiem barszczu czerwonego

Składniki:

Śląskie kluski z dodatkiem barszczu czerwonego

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kluski z dodatkiem barszczu czerwonego
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę, wyrównać ich powierzchnię, następnie podzielić na cztery części. Wyciągnąć na wierzch jedną czwartą ziemniaków, w miejsce wyciągniętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby sięgała wyrównanej powierzchni ziemniaków. Wymieszać dokładnie mąkę z ziemniakami, dodając soli oraz jajko (czasami zamiast jajka dodaje zimnej wody). Następnie do wyrobionej masy dodać koncentratu barszczu i ponownie wymieszać.

Łyżką nabierać porcje ciasta i formowa kluski.

Gotowe kluski włożyć do gotującej osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie.

Po ugotowaniu kluski wyjmować łyżką cedzakową.