paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Keks majonezowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z majonezem oraz mieszanką skorek owocowych. Najlepiej smakuje polukrowane.

Keks majonezowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks majonezowy

 

  • jajko 4 szt
  • mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanki
  • majonez 5 łyżek
  • cukier 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mieszanka keksowa 1 opakowanie
  • olejek pomarańczowy do smaku
  • lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Keks majonezowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić a następnie dodać cukier i ubijać na lśniąca masę aż cukier się rozpuści. Do białek dodawać po jednym żółtku poprzednie wtedy gdy wcześniejsze połączy się z masą.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując wsypywać je porcjami do masy jajecznej nie przerywając miksowania. Następnie dodać majonez i wymieszać.

Dodać olejek pomarańczowy i mieszankę keksową, wymieszać z ciastem. Do wyłożonej papierem formy wlać ciasto i piecz około 45- 50 minut w temp. 170 stopni. po upieczeniu ciasto wystudzić i polukrować, dowolnie dekorować. 
Keks majonezowy
Do białek dodawać po jednym żółtku poprzednie wtedy gdy wcześniejsze połączy się z masą.
Keks majonezowy
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i miksując wsypywać je porcjami do masy jajecznej nie przerywając miksowania.
Keks majonezowy
Następnie do ciasta dodać majonez i wymieszać.
Keks majonezowy
Dodać olejek pomarańczowy i mieszankę keksową, wymieszać z ciastem.

Tagi:

keks ciasto