Sposób przygotowania:
Świąteczne mini keksyETAP 1
Większe bakalie (figi, orzechy) kroimy na mniejsze części. Przygotowane bakalie mieszamy razem łącząc je z łyżką mąki
ETAP 2
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na gładką masę.
ETAP 3
Do ubitych dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olej.
ETAP 4
Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane bakalie. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.
ETAP 5
Gotową masę wykładamy do przygotowanych foremek (do ¾ ich wysokości). Mini keksy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy.
WYKOŃCZENIE:Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy ją z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą smarujemy ostygnięte babeczki. Wierzch dekorujemy owocami kandyzowanymi. Keksy pozostawiamy w chłodzie do momentu zastygnięcia czekolady.