jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczne mini keksy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Keks bogaty w bakalie to typowe ciasto Bożonarodzeniowe. Szybko powstaje oraz jest pyszne. Dlatego też często gości na naszych stołach. Dla urozmaicenia polecam wykonać to tradycyjne ciasto w formie „mini”.

Świąteczne mini keksy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczne mini keksy

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 duże jajka,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 300 gram bakalii (u mnie mieszanka: ananasy kandyzowane, rodzynki, figi, morele, orzechy włoskie, żurawina)

WYKOŃCZENIE:

Sposób przygotowania:

Świąteczne mini keksy

ETAP 1

Świąteczne mini keksy
Przygotowujemy bakalie

Większe bakalie (figi, orzechy) kroimy na mniejsze części. Przygotowane bakalie mieszamy razem łącząc je z łyżką mąki

ETAP 2

Świąteczne mini keksy
Jajka ubijamy na puch z cukrem

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na gładką masę.

ETAP 3

Świąteczne mini keksy
Następnie dodajemy sypkie składniki i olej

Do ubitych dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olej.

ETAP 4

Świąteczne mini keksy
Na koniec wsypujemy bakalie

Do gotowego ciasta dodajemy przygotowane bakalie. Łączymy je z ciastem już za pomocą łyżki.

ETAP 5

Świąteczne mini keksy
Wypełnioną formę wkładamy do piekarnika

Gotową masę wykładamy do przygotowanych foremek (do ¾ ich wysokości). Mini keksy wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy.
WYKOŃCZENIE:Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy ją z dodatkiem mleka. Płynną czekoladą smarujemy ostygnięte babeczki. Wierzch dekorujemy owocami kandyzowanymi. Keksy pozostawiamy w chłodzie do momentu zastygnięcia czekolady.