Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kiełbasiane kąski.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące kąski, które ucieszą nie tylko dzieci.

Kiełbasiane kąski. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbasiane kąski.

 

  • 30 dkg cienkiej kiełbasy
  • jajko
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 łyżeczki sodki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
  • wykałaczki
  • ręczniki do osączania

Sposób przygotowania:

Kiełbasiane kąski.
Kiełbasę tniemy na 3 cm krążki. Każdy z nich nabijamy na wykałaczkę. Jajko, maślankę, sól i pieprz dokładnie razem mieszamy. Do mąki dodajemy resztę suchych przypraw i sodkę, dokładnie mieszam. Dodajemy stopniowo do mokrych składników dokładnie mieszamy. Odstawiam na 10 min aby dojrzało. W niewielkim garnku rozgrzewamy większą ilość oleju, tzn ma być go 3 cm...tle ile ma kiełbasa. Jak włożymy partię do smażenia, poziom się podniesie i przykryje kąski. Maczam wędlinkę i rzucam na gorący tłuszcz. Smażmy na rumiano, podajemy gorące z keczupem
Kiełbasiane kąski.
Wędlinę kroimy na jednej grubości krążki .
Kiełbasiane kąski.
Każdy krążek nabijamy do połowy na wykałaczkę.
Kiełbasiane kąski.
Smażymy na gorącym tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru.
Kiełbasiane kąski.
Usmażone wyciągamy na papierowy ręcznik i osuszamy.