kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

kluseczki cebulowe z boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

cebulowe słowackie haluśki- mogą być podawane z prażonym boczkiem lub jak dodatek do bulionu

kluseczki cebulowe z boczkiem i serem

Składniki:

kluseczki cebulowe z boczkiem i serem

 

 

  • 10 dag słoniny, 10 dag boczku
  • 1 starty na tarce oscypek

Sposób przygotowania:

kluseczki cebulowe z boczkiem i serem
Ziemniaki, cebulę, mąkę i jajo wymieszać na masę. Oryginalne haluski kładzie się na specjalne sito i przeciera do osolonej, gotującej wody. Można ciasto również kłaść łyżeczką- haluśki mają być malutkie jak również rozsmarować na desce i nożem ścinać do wrzątku. Gotować 2-3 min po wypłynięciu. Słoninkę i boczek uprażyć na patelni na skwarki, polać kluseczki i posypać oscypkiem.